Els principals països afectats Itàlia i Espanya, però també França i Alemanya ja han pres mesures extraordinàries d’alleujament d’impostos, cotitzacions socials i pagament d’hipoteques
Des del començament de l’emergència sanitària, les peticions d’ASUFIN al Govern espanyol han estat moratòria hipotecària i ajudes al pagament del lloguer pels col·lectius vulnerables, i mesures d’alleujament econòmic per als treballadors i professionals autònoms
La moratòria hipotecària, ja aprovada pel govern, ha de tenir una aplicació pràctica eficaç i àgil
Dimecres, 25 de març de 2020. A tot Europa s’estan posant en marxa mesures econòmiques de contenció enfront de l’emergència sanitària que imposa l’expansió del Covid-19. Països especialment afectats com Itàlia i Espanya, però també França i Alemanya estan adoptant mesures inèdites, pròpies de temps de guerra, com suspensió d’impostos i cotitzacions socials i pagament de les hipoteques. Des d’ASUFIN demanem a la Unió Europea que articuli una resposta coordinada, comú a tots els països, de moratòria fiscal, cotitzacions socials i pagaments hipotecaris perquè la resposta al virus sigui homogènia i eficaç entre tots els estats membre.
MORATÒRIA HIPOTECÀRIA
El Govern va aprovar aquesta mesura dimarts dia 17, el que suposa una congelació del pagament de les hipoteques als espanyols afectats per la crisi del coronavirus. La mesura s’aplica per qui la quota hipotecària, més despeses i subministraments, supera el 35% dels ingressos néts de la unitat familiar.
La norma també fa referència a persones que passin a estar en situació d’atur o en cas de ser empresari o professional, que pateixin una pèrdua substancial d’ingressos o vendes. I les famílies en què els ingressos totals no superin en el mes anterior a la sol·licitud a la moratòria tres vegades l’IPREM (un indicador de renda que s’empra per a la concessió de determinades ajudes i subvencions). Estem parlant, en termes generals d’uns 1.600 euros.
AGILITAT EN LA CONCESSIÓ DE LA MORATÒRIA
Un cop aprovada la norma, ASUFIN ha demanat a les entitats financeres que agilitin la tramitació de la moratòria hipotecària a fi que aquesta mesura pugui implementar-se i arribi a tots els afectats. Així mateix, han de facilitar que tots els tràmits puguin ser online, amb canals telemàtics i telefònics d’atenció als clients, tenint en compte les excepcionals circumstàncies que vivim a conseqüència de l’emergència sanitària.
L’experiència que té l’associació de l’aplicació del Codi de Bones Pràctiques, que es va implantar el 2012 amb la crisi anterior, per facilitar el pagament i la reestructuració de clients en situacions complicades, és negativa: la seva tramitació és moltes vegades excessivament burocràtica i farragosa .
De fet, i segons les últimes dades fetes públiques, del primer semestre del 2019, corresponents a la XIV Informe de la comissió de compliment del Codi, s’han tramitat un total de 57.885 operacions, entre reestructuracions de deute, dacions en pagament i lleves, de les 115.475 rebudes.
AJUDES A AL LLOGUER
D’altra banda, des d’ASUFIN es segueix demanant a l’executiu que arbitri ajudes per als inquilins que igualment hagin estat colpejats pels efectes econòmics de l’emergència sanitària provocada pel Covid-19 a casa nostra. Cal tenir en compte que molts llogaters són propietaris particulars que no poden oferir moratòries als seus inquilins.
El Govern està atenent la situació de crisi amb responsabilitat perquè les famílies puguin superar la crisi amb salut financera. No obstant això, no ha de parar aquí, l’habitatge és un dret fonamental i les famílies necessitaran ajudes pel lloguer.
Patricia Suárez, presidenta d’ASUFIN.
ASUFIN contínua per això la seva campanya per demanar mesures de suport al lloguer. A la plataforma change.org hem aconseguit ja més de 4.000 signatures.
SUPORT ECONÒMIC PELS AUTÒNOMS, PROFESSIONALS I PETITS EMPRESARIS
Així mateix, ASUFIN demanava ajudes d’alleujament econòmic pels autònoms. El Govern només ha aprovat una mesura directa que consisteix a facilitar l’accés al cessament d’activitat (atur efectiu), en unes determinades condicions. La prestació per desocupació d’aquest col·lectiu puja a uns 660 euros al mes, en el cas del 80%. Aquesta mesura pretén facilitar l’accés a aquesta prestació dels petits empresaris i professionals, les activitats dels quals hagin estat suspeses per les mesures d’emergència o que acreditin una pèrdua d’ingressos del 75%.
Des d’ASUFIN també demanem que s’apliqui una moratòria pel pagament de les quotes d’autònoms, en la mesura que no dispondran d’ingressos suficients per complir amb aquesta obligació fiscal.