Patricia Suárez: “És millor que es pronunciï el TJUE per a evitar major inseguretat jurídica i perjudici al consumidor”
Després de deliberació, avui el Tribunal Suprem ha decidit plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que aclareixi la prescripció de terminis en la reclamació de despeses hipotecàries. Al que ASUFIN respon, en paraules de Patricia Suárez, la seva presidenta: “Ens sembla una solució prudent de cara a no crear més inseguretat jurídica entorn del tema. Abans que una sentència confusa en contra dels consumidors preferim que el Suprem consulti al TJUE, encara que això suposi que hàgim d’esperar una mica més”.
Afegeix que “fins que el Tribunal Suprem no faci seus de manera més contundent els principis que inspiren la defensa del consumidor, i que són matèria de la directiva europea 93/13, és millor que sigui el TJUE el que doti de major seguretat als consumidors”.
La posición de ASUFIN es que si la acción principal (nulidad absoluta de la cláusula) es imprescriptible, la acción consecuente de la anterior (devolución de las cantidades) también lo sería, por lo que no habría plazo para su reclamación. O, en todo caso, los 5 años de plazo que establece el Código Civil, desde que se declara la nulidad de la cláusula, es decir, que el plazo no empieza a contar hasta que no se falla una sentencia individual que así lo declara.
Más de 8 millones de consumidores que pagaron gastos por su hipoteca están a la espera de conocer qué ocurre con los plazos para reclamar de media, unos 1.500 euros.