La TAE mitjana de les hipoteques variables s’encareix del 2,4 al 2,66% i la de les fixes baixa del 3,15% al 2,88%
Apareixen els primers senyals d’optimisme amb un lleuger augment de població decidida a no retardar més la decisió d’hipotecar-se
Les condicions econòmiques continuen pesant en el mercat hipotecari. Fins a un 80% dels enquestats a través de l’II Baròmetre ASUFIN d’hipoteques reconeix que és la incertesa encara palesa i la disminució d’ingressos el que els impedeix demanar un préstec per a adquirir habitatge.
Les decisions de compra ajornades, en aquests moments, afecten en la seva major part a segones residències per a ús personal, una mica més del 41,2%, i canvi d’habitatge habitual, el 37%. Per contra, la compra d’habitatge com a inversió és el principal motiu per als quals decideixen hipotecar-se, en un 54,5% dels casos.
Amb tot, els resultats de l’enquesta també revelen un lleu desglaç en el mercat en forma de consumidors que declara fet marxa enrere a la decisió d’hipotecar-se: si bé aquest percentatge escalava a gairebé un 10% fa més d’un any (segons dades de l’I Baròmetre ASUFIN recollits el mes d’abril), ara es retalla al 4%. Això es tradueix en prop de 39.000 famílies que han canviat d’opinió i ara es mostren decidits a abordar aquesta decisió financera.
Les condicions financeres continuen bufant a favor de les hipoteques fixes, les que més s’està promocionant des de les entitats: la TAE mitjana baixa del 3,15%, fa un any, al 2,88%, en productes que no exigeixen vinculació al client, i del 2,73% al 2,36%, en les hipoteques fixes bonificades. En el segment de variable, no obstant això, la TAE sofreix un lleuger increment, del 2,4% al 2,66%, en hipoteques sense vinculació i del 2,33% al 2,35% en les quals exigeixen la contractació de més productes o serveis.
Per entitats, els millors preus en termes TAE (tipus d’interès més comissions i despeses) per a hipoteques fixes els trobem en Openbank (1,7%), Banc Santander (2,24%), ING (2,43%) i BBVA (2,5%). En fixes que requereixen contractació d’altres productes o serveis (la coneguda com a vinculació), tenim el 1,5% TAE d’Ibercaja i Openbank i el 1,68% de Kutxabank. Els millors preus en hipoteques variables els trobem en el 1,59% de Kutxabank, el 2,3% de Banc Santander i el 2,37% d’Openbank. En hipoteques variables amb vinculació, destaca el 1,37% de Banc Santander, el 1,78% de Kutxabank i el 2,15% d’Openbank.
Càlcul de la hipoteca inversa
El Baròmetre ASUFIN d’hipoteques incorpora com a novetat, en la seva segona edició, el càlcul de la hipoteca inversa, la modalitat de préstec pensada per al segment de persones majors que volen complementar la seva pensió.
S’ha tingut en compte, per a aquest càlcul, dins les escasses opcions de què disposa el consumidor en aquest mercat actualment, els productes que ofereix Vitalitas, Òptima Majors i Caser. Si tenim en compte l’esperança de vida mitjana (83,3 anys a Espanya) en aquests 13,3 anys, un beneficiari mitjà, de 70 anys amb immoble valorat en 270.000 euros, rebrà com a màxim a penes el 18,4% del valor de l’habitatge (17,6% en el mínim).
Si visqués més, el percentatge seria major, però sempre molt baix per a tenir garantida la recuperació del bé. En casos de supervivència molt prolongada pot arribar a lliurar percentatges fins a un 30%-35% de l’habitatge generant deutes que no sobrepassarien, excepte en casos molt excepcionals, el 60% del valor de l’habitatge.
Aquests productes que en realitat articulen un préstec contra la propietat de l’habitatge tenen TAEs que van des del 7,04% de Vitalitas, el 6,23% d’Òptima Majors i el 5,87% de Caser.
Criptoactius: 2gether
Després de conèixer que l’empresa 2gether tancava la seva plataforma la setmana passada, et comptem les novetats Després d’anunciar la setmana passada que 2gether posaven fi a
Ajuda’ns a comprovar si els bancs estan millorant l’atenció a les persones majors
Has anat a la teva oficina bancària en els últims mesos? Has notat algun canvi? Els bancs van assumir una sèrie de compromisos per a