[column size=one_half position=first ]» La jutgessa condemna a Banc Popular a anul·lar totes les cláusules i a retornar els diners cobrats de la comissió per canvi de divisa [/column]
[column size=one_half position=last ]» La falta de transperència en el contracte torna a ser clau per que ASUFIN guanyi un altra batalla contra els abusos bancaris. [/column]
El Juzgat de Primera Instància Nº 24 de Palma de Mallorca ha retornat el somriure a una hostessa, socia d’ASUFIN, al condemnar al Banc Polular a anul·lar les clàusules multidivisa de la seva hipoteca. L’afectada, que tenia contractada la hipoteca amb un altra entitat, va decidir cambiar a un crédit en yens l’any 2007. Una publicitat de Banc Popular enviada al col·lectiu d’aviació al que pertany, la va animar a demanar informació.
Al Banc Popular li van parlar de totes les ventatges, però no li van explicar els riscos que una hipoteca d’aquest tipus comportaba. L’hostessa, a la vista de que amb un menor interés podria pagar la seva vivenda en menys temps i va optar per contractar aquest producte. Per això, molts jutges han considerat lógic per part de l’usuari.
La jutgessa, donta, que observa controvèrsia entre el TSJUE i el TS en alguns punts, opta per resoldre aplicant la normativa general sobre la defensa dels consumidors i usuaris. Segons les proves aportades i la declaració de l’empleat del banc les clàusules no es van negociar i l’usuari no va poder influir al seu contingut.
Per tant, les clàusules son tractades com condicions generals de contractació i sobre elles s’aplicará si hi ha o no abusivitat. Aquest tipus de contractes han de ser clars, senzills, llegibles, accesibles i basats a la bona fé. En cas de dubte, quan s’exercitin accions individuals, prevaldrà l’interés de l’usuari.
No hi ha constancia per la magistrada de que en aquest cas es facilités a la socia d’ASUFIN informació ni verbal ni escrita sobre las conseqüències de contractar una hipoteca en yens. Es més, a tenor de la redacció de las clàusules, ni tan sols els empleats estaban en condicions d’identificar de forma clara els riscos d’endeutar-se amb una moneda extrangera.
Es evident que si los profesionales no pueden saber cómo fluctuará la moneda, dificilmente el usuario podrá hacerse una idea concreta de lo que contrata. Aunque el empleado aseguró haber explicado que también el capital estaba sujeto a cambios, al igual que las cuotas, no quedó probado. Ninguna de las pruebas aportadas hacía referencia a dichos riesgos.
La juez también considera normal que la afectada, cuando en 2012 observó que las cuotas se le disparaban y que la deuda iba en aumento, utilizara la opción del cambio a francos suizos. No considera aplicable por esto la doctrina de los actos propios, que fue lo que argumentó la defensa.
A la vista de las pruebas aportadas, considera que las cláusulas impugnadas se pusieron en el contrato sin respetar el deber de transparencia que Banco Popular tenía con su cliente. Por ese motivo, conforme a la normativa de defensa de los consumidores y usuarios, deben ser consideradas nulas.
La sentencia condena al banco a anular todas las cláusulas. Del mismo modo, le condena a recalcular el préstamo desde su suscripción en euros, referenciando en esa moneda el saldo pendiente y restando de éste la cantidad amortizada tanto en principal como en intereses.
El Banco debe abonar a la socia de ASUFIN las cantidades percibidas en exceso en cada una de las cuotas, incluídos los gastos y comisiones de cambio.
Desde ASUFIN felicitamos a nuestra abogada colaboradora Cristina Borrallo Fernández por este éxito que todos hacemos nuestro. En este tipo de productos es muy importante contar con los profesionales adecuados y por eso ponemos especial cuidado en la elección de nuestros colaboradores.
Dirección Letrada: Cristina Borrallo Fernández
Perito: Luis García Langa
Banco: Banco Popular
Producto: Hipoteca multidivisa
Perfil: Particular/ASUFIN
Pdf: S_170928_BPOPULAR_JPI24_PALMA_MALLORCA_HMD_ASUFIN_SIN