CaixaBank va començar a notificar als seus clients que el canvi es faria amb un nou contracte, la qual cosa podria tancar les portes a una reclamació, i incloïa una clàusula de venciment anticipat
La desaparició del Libor, que actua com a índex de referència per a les polèmiques i altament reclamades hipoteques multidivisa, ha estat abordat avui en un dels nostres webinar, dut a terme per Loleta Linares, CEO de Gavín i Linares i lletrada col·laboradora de la nostra associació, qui ha insistit que aquest fet no pot derivar en una obligació als clients al fet que signin novacions.
En concret, Linares s’ha referit als pactes proposats per CaixaBank, una de les entitats que més multidivisa va col·locar en el seu moment, als seus clients. D’una banda, en signar una novació (contracte nou), el client accepta tot l’anterior, la qual cosa impediria emprendre accions legals contra la hipoteca multidivisa en si que, recordem, és un producte reclamable en tribunals per la seva condició d’abusiu i amb taxes d’èxit que aconsegueixen pràcticament el 100%.
Per un altre part, va advertir la lletrada, aquestes novacions incorporen una clàusula abusiva de venciment anticipat, a saber, que el banc pot resoldre el contracte de manera unilateral exigint el pagament total de capital i interessos. És a dir, repercuteix de manera negativa en el consumidor el fet que el banc no hagi contemplat un substitutiu a la desaparició del Libor.
La CEO de Gavín i Linares va explicar que, si bé l‘entitat ha deixat d’oferir aquesta possibilitat als seus clients, els qui sí han signat aquestes novacions hauran de reclamar-les per abusives i per veure’s coaccionats a fer-ho, en molts casos. Per contra, “estem observant que ara ofereixen deixar congelat l’últim Libor publicat com a tipus fix, la qual cosa sí resulta molt convenient per al client”.
Linares també va avisar del “problema que tenim amb Kutxa Bank”. En el cas d’aquestes entitats, es contempla com a índex substitutiu l’IRPH, que la seva abusividad ha estat declarada per multitud de tribunals en els últims anys.