Iniciar Sessió

MULTIDIVISA: Un associat d’ASUFIN recupera 49.000€

L’Audiència Provincial 28 de Madrid declara la nul·litat del clausulat multidivisa del préstec hipotecari per falta de transparència.

ASUFIN va presentar, en representació d’un dels seus associats, una demanda contra l’entitat Bankinter per un préstec hipotecari subscrit entre les parts el 24 d’abril de 2008. En aquesta demanda demanava la nul·litat del contracte en totes aquelles clàusules referents a l’opció multidivisa al·legant la falta de transparència d’aquestes. El Jutjat de Primera Instància número 48 de la capital va dictar sentència el 10 de juliol de 2018. En la qual declarava la nul·litat parcial del préstec i obligava la demandada a recalcular els quadres d’amortització en euros i aplicant l’índex de referència ordinari (Euribor).

Enfront d’aquesta sentència Bankinter va interposar un recurs d’apel·lació en el qual al·legava l’error en la valoració probatòria, el compliment de transparència i la inviabilitat de l’acció de nul·litat parcial per error vici.

Aquest tribunal basant-se en les nombroses sentències del Tribunal Suprem determina que es tracta d’una condició general de la contractació i que el fet que hagi estat el consumidor el que va prendre la iniciativa a l’hora de contractar no elimina aquesta condició.

De la mateixa manera els magistrats d’aquesta sala entenen que no sols és necessari que les clàusules estiguin redactades de manera clara i comprensible perquè superin el control de transparència. Sinó també que l’adherent pugui tenir un coneixement real d’aquestes, de manera que un consumidor  informat pugui preveure, sobre la base de criteris precisos i comprensibles, les seves conseqüències econòmiques.

A més, l’Alt Tribunal en aquests casos afirma que és necessari un plus d’informació que permeti al consumidor adoptar la seva decisió de contractar amb ple coneixement de la càrrega econòmica que li suposarà concertar el contracte.

Respecte a l’error en la valoració de la prova, es conclou que aquesta clàusula no supera el doble control de transparència perquè l’entitat no ha pogut aportar documents que justifiquin la informació precontractual donada al prestatari el perfil del qual és el propi del consumidor mitjà. En definitiva consideren que la part prestatària no va entendre l’operativa de la multidivisa, i això perquè no va ser degudament informada de la significació econòmica de les clàusules. Es va comercialitzar un producte complex i inadequat pari el perfil del client.

Per tot això l’Audiència provincial 28 de Madrid desestima el recurs interposat per l’entitat bancària i confirma íntegrament la sentència del JPI 48 de Madrid que condemnava a Bankinter a retornar 49.000 euros al consumidor després de recalcular els quadres d’amortització.

Producte: Hipoteca multidivisa

Jutjat: Audiència Provincial 28 de Madrid

Entitat: Bankinter

Data: 19.11.2020

Comparte

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Fes-te
SOCI

Articles Relacionats 

Novedades 2gether

Criptoactius: 2gether

Després de conèixer que l’empresa 2gether tancava la seva plataforma la setmana passada, et comptem les novetats Després d’anunciar la setmana passada que 2gether posaven fi a

PPyPD. Registrándote en el formulario estás aceptando la política de privacidad de ASUFIN.