El TC declara en la seva sentència la inconstitucionalitat i nul·litat del sistema de càlcul de la base imposable de l’impost de plusvàlua
Una vegada coneguda la sentència del Tribunal Constitucional sobre la plusvàlua municipal, els nostres serveis jurídics estan estudiant les vies de reclamació de les autoliquidacions efectuades en els últims quatre anys atès que hi ha eines jurídiques dins de la normativa fiscal que permeten reobrir el cas.
En efecte, la normativa fiscal permet presentar una rectificació de l’autoliquidació o una declaració complementària per a esmenar errors en perjudici de la Hisenda Pública. D’aquesta manera, s’obriria un nou procediment de reclamació que l’Administració estarà obligada a respondre i, esperem, ho faci en benefici del contribuent que no va reclamar. “No ens sembla de rebut que el Tribunal Constitucional premiï als que sistemàticament recorren el pagament d’impostos i castigui aquells ciutadans que confien que l’Administració està cobrant correctament” declara Patricia Suárez, presidenta d’ASUFIN.
En tot cas, els efectes de la sentència són immediats i quan es publiqui en el BOE, no es podrà cobrar la plusvàlua en cap operació de compravenda d’immobles.
Des d’ASUFIN reiterem la injustícia que ha suposat haver mantingut fins a quatre anys l’impost de plusvàlua fins que el TC ha hagut d’intervenir i declarar la nul·litat d’un mètode de càlcul que ha afectat a tota mena d’operacions, també les minusvalideses, tan habituals per la crisi del maó de la dècada anterior.
D’altra banda, la no retroactivitat que incorpora la sentència del TC, confirmada en el dia d’avui, és inadmissible i podria ser tombada per Europa, com ja va succeir amb la fallada del Suprem relatiu a la clàusula sol.